Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Pojasnilo MF: Davčna obravnava avtorskih honorarjev po novem Zakonu o dohodnini

31.12.2004, Vir: DURS

Pojasnilo davčnega organa objavljamo v celoti.

Pojasnilo MF, št. 424-08-1/2003/155, 31. 12. 2004

"1. V skladu z novim Zakonom o dohodnini (Uradni list RS, št. 54/04, p. 56/04, p. 62/04, p. 63/04, 80/04 in 139/04), v nadaljevanju: ZDoh-1, ki se v celoti uporablja od 1. januarja 2005 dalje, za davčno obravnavo posameznega dohodka ni relevantno poimenovanje pravnega posla, ki je podlaga za izplačilo dohodka (podjemna pogodba, licenčna pogodba, založniška pogodba, pogodba o izvedbi avtorskega dela ...), ampak način, kako je bil dohodek dosežen: ali dohodek izvira iz aktivnosti zavezanca ali iz uporabe oziroma izkoriščanja njegovega premoženja1.

Avtorski honorar je izraz za dohodek, ki je izplačan na podlagi avtorske pogodbe. Ta dohodek je prejet:

  1. za stvaritev avtorskega dela ali
  2. za uporabo avtorskih del (na podlagi prenosa avtorske pravice oziroma pravice uporabe avtorskega dela na drugo osebo).

V prvem primeru je to dohodek iz dela oziroma opravljanja storitev, v drugem primeru dohodek iz uporabe oziroma izkoriščanja avtorskega dela, ko avtor prenese pravico uporabe avtorskega dela oziroma avtorsko pravico na drugo osebo. Avtorska pravica pripada avtorju na podlagi same stvaritve dela. Avtorska pravica je pravica avtorja do izkoriščanja lastnega dela. Avtorsko delo torej lahko uporablja oziroma izkorišča avtor sam ali pa prenese avtorsko pravico na drugo osebo. V tem primeru govorimo o materialnih avtorskih pravicah, ki so zlasti pravica razmnoževanja, snemanja, javnega prikazovanja, predelave ipd. Materialne avtorske pravice se prenašajo s pogodbami ali z dedovanjem.

Pri izvajanju Zakona o dohodnini, ki se je uporabljal do konca leta 2004, se je

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih