Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Razkritja po SRS in najpogostejše težave v zvezi s tem

21.5.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2.2 Razkritja po SRS in najpogostejše težave v zvezi s tem

Maruša Hauptman, pooblaščena revizorka, BDO Revizija d.o.o.

V zvezi z razkritji po Slovenskih računovodskih standardih (SRS2016) do vključno 31.12.2018 v zadnjih letih ni bilo bistvenih novosti, pa vendar se v praksi še vedno pojavljajo nekatere napake in težave v zvezi z njimi. Te so največkrat posledica dejstva, da se poročilo že po besedi sodeč pripravlja le enkrat letno in še to pogosto pod časovnim pritiskom ali pa zaradi napačnega razumevanja zahtev standardov. V letu 2019 bo treba razkritjem ponovno nameniti nekaj več pozornosti, saj so v veljavo stopila nova računovodska pravila o najemih in prihodkih.

Poročilo je ogledalo vsakega podjetja in prav je, da razkritjem podjetja namenijo posebno pozornosti in jih skrbno pripravijo. V letnem poročilu, ki ga sestavljata poslovni in računovodski del, je poslovni del le v manjši meri reguliran z zakonsko zahtevanimi razkritji in je njegova vsebina bolj povezana z namenom poslovodstva, koliko in kaj razkrivati. Razkritja v poslovnem delu določa 70. člen ZGD-1. Razkritja v računovodskem delu letnega poročila pa so predpisana z določili Slovenskih računovodskih standardov in 69. členom ZGD-1.

V prispevku so prikazane le najpomembnejše zahteve ZGD-1 in SRS2016 ter težave, ki se v zvezi s tem v praksi največkrat pojavljajo in ne zajema celotnega seznama razkritij, ki ga podjetja sicer uporabljajo za preverjanje popolnosti razkritij v letnem poročilu.

Poslovno poročilo

Skladno z 69. členom ZGD-1 mora poslovno poročilo vsebovati vsaj pošten prikaz razvoja in izidov poslovanja družbe ter njenega finančnega položaja, vključno z opisom bistvenih tveganj in negotovosti, ki jim je družba izpostavljena. Ta zahteva cilja na pripravo analize razvoja in izidov poslovanja ter finančnega položaja in mora v obsegu, ki je potreben za razumevanje razvoja in izidov poslovanja družbe ter njenega finančnega položaja, vsebovati ključne računovodske, finančne, in če je to potrebno, druge kazalce, kazalnike in druge pokazatelje, ki vključujejo tudi informacije, povezane z varstvom okolja in delavci. Analiza vključuje ustrezno sklicevanje na zneske v računovodskih izkazih in potrebna dodatna pojasnila.

Na kratko: ključno je, da podjetje v poslovnem poročilu prikaže analizo svojih računovodskih izkazov skupaj s ključnimi kazalniki kot so npr. kazalniki likvidnosti, solventnosti, dobičkonosnosti ipd. in ob tem doda kratko a jedrnato vsebinsko analizo. Vse prevečkrat se v praksi namreč dogaja, da podjetje v poslovnem poročilu prikaže nekaj najpogosteje

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih