Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Denar

2.7.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

4.2.8 Denar

Kristinka Vuković Sonja Kermat Urška Juršev

Definicija

Denar je zakonsko plačilno sredstvo, ki je posrednik pri menjavi poslovnih učinkov v razmerah blagovnega gospodarstva, trga in delitve dela.

PRAVNI VIDIK

Seznam predpisov

Načine plačevanja pravnih oseb in zasebnikov v Sloveniji urejajo različni predpisi.

Euro

Zakon o uvedbi eura določa, da se z dnem uvedbe eura šteje, da se tolarski zneski, navedeni v predpisih, sodnih in upravnih aktih, vrednostnih papirjih, pogodbah, drugih pravnih aktih, plačilnih instrumentih, razen bankovcev in kovancev, listinah, obvestilih, obračunih in evidencah in v drugih sredstvih s pravnim učinkom, glasijo na euro, preračunano po tečaju zamenjave (13. člen). Predpisani tečaj zamenjave je določen v Uredbi sveta (ES) št- 1086/2006 in je 239,640 slovenskih tolarjev (SIT) za 1 euro (EURO).

Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) podjetjem in samostojnim podjetnikom ne predpisuje obveznega polaganja gotovine na transakcijski račun pri banki, vendar večina podjetij kljub temu gotovino polaga na svoje račune pri bankah vsaj iz dveh razlogov: varnosti in potrebe po sredstvih na računu, saj se plačila dobaviteljem, zaposlenim, kreditojemalcem in drugim pogodbenim partnerjem praviloma plačujejo v okviru plačilnega sistema preko bank in ne z gotovino. K temu nas zavezuje običajna poslovna praksa in Zakon o davčnem postopku.

Kljub temu pa z davčnopravnega vidika za davčne namene še naprej obstaja obveznost nakazovanja plačil in prejemkov na transakcijske račune. Navedena obveznost je določena v 36. členu ZDavP-2, in sicer obstaja obveznost za pravne in druge osebe, samostojne podjetnike posameznike, posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, upravne in druge državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilce javnih pooblastil, ki morajo plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom nakazovati na njihove transakcijske račune, odprte pri ponudnikih plačilnih storitev. Obveznosti za nakazovanje na transakcijske račune ni v primeru, če gre za določena plačila v manjših zneskih ali če je drugače zagotovljena evidenca o teh plačilih, kar pa je podrobneje določeno s 23. a členom Pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku (23.a člen 6164/2006 Ur.l.RS). Pravilnik določa, da pravnim osebam in fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, dobav blaga in storitev ni potrebno

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih