Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Del plače iz naslova poslovne uspešnosti

4.3.2023, , Vir: Verlag Dashöfer

5.4.1.1.1 Del plače iz naslova poslovne uspešnosti

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

Januarja 2017 je v veljavo stopila sprememba ZDoh-2, ki je v dohodninsko zakonodajo vnesla novost glede določanja davčne osnove v primeru izplačila dela plače iz naslova poslovne uspešnosti. Ta novost je bila dodatno nekoliko spremenjena z novelo ZDoh-2S, ki se je pričela uporabljati s 1. 1. 2018, novelo ZDoh-2V, ki se je pričela uporabljati s 1. 1. 2020, novelo ZDoh-2Z, ki se je pričela uporabljati s 1.1.2022 in nazadnje z novelo ZDoh-2AA, ki se uporablja od 1.1.2023 dalje. Novela ZDoh-2S je spremenila višino ugodneje obravnavane davčne osnove (iz 70% povprečne plače na 100% povprečne plače zaposlenih v Sloveniji), novela ZDoh-2V je pri delu plače iz naslova poslovne uspešnosti prinesla dopolnitve, ki se nanašajo na določanja letne davčne osnove davčnih zavezancev in preko spremembe zagotovila enako obravnavanje vseh davčnih zavezancev, ki med letom prejmejo ta del plače na davčno ugodnejši način, tudi tistih, ki prejmejo npr. dve izplačil zaradi zaposlitve pri dveh različnih delodajalcih v istem koledarskem letu. Medtem ko novela ZDoh-2V ni prinesla sprememb pri določanju pogojev, ki se nanašajo na možnost izplačila tega dela plače po davčno ugodnejšem pravilu (t.j. kriterijev določenih v 12. točki 44. člena ZDoh-2), pa je novela ZDoh-2Z, ki se je uporabljala le za davčno leto 2022, posegla tudi v te kriterije.

Na podlagi novele Zdoh-2Z (uporabljala se je le za izplačila v obdobju od 1.1.2022 do 3.12.2022) se je 12. točka 44. člena ZDoh-2 torej spremenila. Od 1. 1. 2017 do 31.12.2021 so veljala naslednja pravila glede davčne obravnave dela plače iz naslova poslovne uspešnosti:

  • ZDoh-2 je določal, da se v delavčevo davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva del plače za poslovno uspešnost po zakonu, ki ureja delovna razmerja, ali vsebinsko primerljiv dohodek iz tujine, izplačan enkrat v koledarskem letu vsem upravičenim delavcem hkrati, če:

    • - imajo vsi delavci pri delodajalcu pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost in so pravica do izplačila dela plače za poslovno uspešnost ter merila za njeno izplačilo določena v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni, ali je s kolektivno pogodbo dogovorjena možnost izplačila dela plače za poslovno uspešnost po merilih, dogovorjenih v tej kolektivni pogodbi ali dogovorjenih na način ali na podlagi te kolektivne pogodbe, in sicer v višini 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, če je izplačilo opravljeno po 1. 1. 2018 (1). Šteje se, da imajo pravico do dela plače za poslovno uspešnost vsi delavci pri delodajalcu, če so pogoji za pridobitev pravice do dela plače za poslovno uspešnost s splošnim aktom delodajalca
 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih